Välkomna!!
Spagetti och köttfärssås är bland det godaste som finns, enligt oss iallafall! Det finns nog lika många recept som det finns italienare (om inte ännu fler). Och visst kan man göra köttfärssåsen unik med en eller en annan hemlig ingrediens. Vi gillar att göra en "tomatig" köttfärssås, alltså utan grädde, och det får gärna bildas några köttfärsbitar under stekningen. Den ska också vara örtig!! Så här kommer vårt recept på en riktigt god köttfärssås, jag skulle nog vilja påstå att det är världens godaste.
Köttfärssås (4 pers):
400-500 gr nötfärs (det går också bra med kalvfärs eller blandfärs)
1 st stor gul lök
5-6 st vitlöksklyftor
1,5 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 msk kalvfond
1 msk oregano
1 msk timjan
1/2 msk paprikapulver
1 st lagerblad
1 burk (400gr) krossade tomater, Mutti (vi har märkt att det blir stor skillnad på smaken beroende på vilket märke av krossade tomater man väljer att använda. Vår favorit är Muttis krossade tomater.)
salt
peppar
Börja med att finhacka löken och skala vitlöksklyftorna.
Stek köttfärsen på hög värme i några minuter och tillsätt sedan den gula löken och pressa i vitlöksklyftorna. Stek detta tills löken nästan blivit genomskinlig.
Tillsätt tomatpurén. Genom att bryna tomatpurén framkallas smakerna i purén på ett helt annat sätt och köttfärssåsen får ett helt annat djup i smaken.
Tillsätt sedan vitt vin, kalvfond, oregano, timjan, paprikapulver och lagerblad. Låt sjuda tills hälften av vätskan har avdunstat. Tillsätt sedan de krossade tomaterna. Låt sjuda under lock.
Efter ca 30 min brukar vi smaka av och addera salt och peppar. Sedan får den sjuda i ca 30 min till. Men man får ha lite koll så att inte köttfärssåsen går helt torr, då får man tillsätta lite vatten. Problemet kan ha varit att man har sjudit såsen på lite för hög värme. Skulle man å andra sidan märka att såsen är alldeles för rinnig kan man ta av locket och låta såsen reduceras ned lite innan servering.
Vi serverar köttfärssåsen tillsammans med spagetti, vänd i en klick smör, riven parmesan och några basilikablad.

Hur brukar ni göra er köttfärssås? Har ni några "hemliga" ingredienser som tar just er köttfärssås till nya höjder?
Om ni provar vårt recept (vilket ni måste göra), vad tycker ni? Har det blivit er nya favorit?!
Lycka till!! ❤️