Välkomna!!
 
Om ni har testat flera olika recept på pizzadegar och fortfarande inte hittat ett riktigt bra har ni kommit rätt!! Vi testade flera olika varianter innan vi bestämde oss för att göra vårt eget. Den här degen är luftig, smakrik och helt fantastisk! Förutom receptet på degen kommer jag även att bjuda er på några riktigt bra tips för hur man lyckas med sin pizza.
 
När jag gör min deg använder jag en köksmaskin från Ankarsrum, men det går självklart lika bra med en annan typ av köksmaskin, med en elvisp där du fäster degkrokarna istället för visparna eller om du kör oldschool och knådar med händerna.
 
Pizzadeg till två stora pizzor (4 pers):
25 gr jäst
2,5 dl ljummet vatten (fingervarmt, ca 25-28°)
3 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1/2 dl olivolja
 
Börja med att lösa upp jästen i det ljumna vattnet. Blanda alla torra ingredienser. 
Häll jästvätskan i bunken till köksmaskinen och tillsätt de torra ingredienserna och oljan. Starta din köksmaskin och låt den gå i ca 10-12 min på medelhastighet. Ett bra sätt att se när degen är färdig är att den blir slät/jämn och lätt glansig. För att vara på den säkra sidan kan man ta en liten bit deg och försiktigt dra ut degen för att se om glutentrådarna håller ihop. Kan man dra ut degen utan att det går sönder alldeles för lätt är den färdig. Lite beroende på vad man har för maskin och vilken hastighet man kör på kan det ta mellan 8-15 min för att degen ska bli klar. Knådar du för hand får du räkna med minst 12 min. 
 
När degen är färdigknådad brukar jag ta upp degen från bunken och hälla i ca 1 tsk olivolja i botten, sedan rullar jag degklumpen i oljan så att hela degen är täckt. Det gör jag för att degen inte ska fastna i bunken under jäsningen. Låt degen jäsa under lock eller bakduk i bunken i 20 min. Låt den inte jäsa för länge, då tappar den jässtyrka under andra jäsningen.
 
Under tiden degen jäser kan man göra sin tomatsås. Det här är vårt recept på en riktigt smarrig sådan:
 
1 burk (400 gr) krossade tomater
1 grillad paprika (vi brukar ta en färdiggrillad på burk)
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
oregano eller timjan
salt och peppar
 
Mixa alla ingredienser med stavmixer, smaka av med vald ört, salt och peppar. Färdig. Det blir sås över och den kan man använda till köttfärssås eller tomatsoppa senare i veckan. 
 
När degen jäst klart mjölar du bakbordet med durumvetemjöl och delar degklumpen i två delar. Var försiktig med degen för att inte ha sönder jäsbubblorna för mycket. Jag brukar kavla ut degen så att den nästan täcker ett bakplåtspapper. Kan man dra ut degen med händerna som pizzabagare gör så blir resultatet givetvis lite bättre än med kavel, men den kunskapen besitter inte vi, så här hemma är det kavel som gäller. Placera degen på ett bakplåtspapper och låt den jäsa igen i ca 25-30 min under bakduk. Ställ ugnen på 250° och sätt in en tom plåt. Jag brukar placera degen på spisen för att använda överflödsvärmen som ugnen alstrar. Spisen brukar bli lite, lite ljummen när den är igång. Då jäser degen supersnabbt. 
 
Under tiden degen jäser kan man skiva upp sina grönsaker man vill ha på och riva osten. 
Ett tips är att ha zucchini eller aubergine på pizzan. Då skivar man dem i skivor och steker skivorna i olivolja och flingsalt. Om man inte försteker zucchini eller aubergine hinner de inte bli färdiga i ugnen och kan därför upplevas lite sega, i synnerhet auberginen.
 
Vi valde att ha dessa ingredienser på våra pizzor:
Tomatsås
Riven ost
Röd paprika
Röd och gul lök
Champinjoner
Zucchini
Mozzarella
 
 
När degen jäst färdigt är det dags att montera pizzan.
Börja med att försiktigt smeta ut tomatsås över pizzan:
 
 
 
Det är viktigt att man får ut sås ända ut i kanten, annars är risken att kanten bränns.
Ha sedan på ost över hela, även ut i kanterna.
Sedan är det bara att placera ut grönsakerna och mozzarellan som man vill:
 
 
 
 
Ta sedan ut den uppvärmda plåten och dra försiktigt över pizzan till plåten med hjälp av bakplåtspappret. Det är viktigt att plåten är uppvärmd till 250° för att pizzabottnen ska bli genombakad. Är den inte uppvärmd blir toppingen tillagad och bottnen blir degig, inte så smarrigt...
Beroende på ugn kan det variera lite angående tillagningstid men i vår ugn är det 10 min i 250° som gäller.
 
När pizzan är färdig lägger vi den på en skärbräda och lägger på den sista toppingen, salami och oliver på ena pizzan och prosciutto och ruccola på den andra. Genom att lägga på salamin och skinkan efter gräddningen blir inte pålägget torrt eller bränt, vilket annars kommer att hända.
 
 
 
 
 
Jag hoppas att ni hädanefter kommer att lyckas med ert pizzabak!! Alla våra gäster som testat den här pizzan ÄLSKAR den, vilket vi också gör ;-)
Vilka pålägg tycker ni om att lägga på pizza? Eller finns det någon ingrediens som fått er att tacka nej till en slice?
 
Lycka till!! ❤️