Välkomna!!
 
I helgen har vi testat att göra sötpotatispommes. Personligen har jag inte ätit så mycket sötpotatis i mina dagar men de gånger jag testat har jag tyckt det varit så fantastiskt gott! Så nu kände jag att tiden är inne att ta sig an denna ljuvliga knöl, och vad är inte bättre än att testa att göra pommes?!
 
När jag surfade runt på nätet för lite inspiration så verkade det som att det var lite klurigt att få pommesen krispiga när man bakade dem i ugn, vilket jag tänkte göra. Vissa löste problemet med att rulla potatisen i maziena och andra med att rulla dem i potatismjöl. Jag testade båda varianterna och kunde helt ärligt inte känna någon skillnad. Pommesen blev krispiga på utsidan och mjuka på insidan, precis så som jag önskade att dem skulle bli, dock fanns en tydlig mjölsmak som jag inte är helt förtjust i, därför är jag lite ambivalent till detta receptet. Å ena sidan blev utseendet och konsistensen 10/10 men smaken blev kanske 6/10... 
 
Här kommer receptet iallafall (2 pers):
1 st stor sötpotatis
3-4 msk olivolja (jag valde olivojla för vi gillar verkligen den peppriga smaken den ger men det går lika bra med annan olja ni har hemma såsom matolja eller rapsolja)
potatismjöl eller maziena
flingsalt
 
Ställ ugnen på 220°
Skala potatisen, skölj av den, och dela sedan upp den i stänger. 
Blanda/massera försiktigt potatisstängerna med hälften av oljan.Oljan ska fördelas runt alla stänger.
Rulla stängerna i det valda mjölet och ruska av överflödigt mjöl, det ska endast bli ett tunt lager.
Fördela stängerna på en plåt med bakplåtspapper, de måste finnas ett litet mellanrum mellan potatisstängerna och de får inte ligga på varandra, då blir pommesen inte frasig. 
Låt dem stå i ca 25-30 min. 
Ta sedan ut plåten och tillsätt den sista oljan, blanda runt på plåten och tillsätt flingsalt. Återigen är det viktigt att separera pommesen så att dem inte ligger på varandra. 
Ställ ugnen på grillfunktionen och låt dem grillas i ca 10 min så att dem får en riktigt fin färg. 
 
Och såhär blev resultatet:
 
 
 
Till dessa pommes serverades även karré, en enkel sallad och en hemmagjord bearnaise. Bea:n blev verkligen supersupergod!! Men det receptet kommer jag att dela med mig av i nästa vecka. 
 
Om ni testat att göra sötpommes och har tips på ett recept som ger lika fina och krispiga pommes som dessa fast utan mjölsmaken måste ni dela med er!! 
 
Lycka till!! ❤️