Välkommen!
Idag tänkte jag bjuda er på två härliga recept på dumplings, en med köttfärs och en vegetarisk! Dessa blev riktigt goda! Inte nog med det så slänger jag in receptet på dippsåsen vi har som tillbehör, den är mer eller mindre ett måste! Man skulle kunna tro att det är svårt att göra dumplings men det tycker faktiskt inte jag. Det gäller bara att våga testa, det gör inget om de inte blir det vackraste! Det viktigaste är ju att det smakar gott!
(Att tilläggas är att vi är "dumplingsnybörjare", vi har laborerat med smaker och vikningen av dumplingen är ju långt ifrån det tradtionella, men det funkar för oss ;-) )
Vegetariska Dumplings (ca 10 st):
10 st dumplingsark (finns i frysdisken i välsorterade butiker)
1,5 dl hackad blandad svamp (champinjoner, skogschampinjoner och kantareller hade vi denna gången)
1 st morot
1 stor vitlöksklyfta
1 salladslök
1 msk sesamolja
salt och peppar
Hacka/strimla svampen så att det blir ca 1,5 dl hackad svamp. Hacka även salladslöken och vitlöken och riv moroten grovt.
Fräs detta i lite olivolja.
Blanda i sesamoljan och krydda med salt och peppar efter smak.
Låt svalna en stund innan du fördelar röran på arken.

Dumplings med köttfärs (ca 20 st):
20 st dumplingsark
350 gr blandfärs
1 stor salladslök
1 röd mild/medelstark chili (eller starkare efter smak)
1-1,5 msk sesamolja
2 msk soja
1/2 kruka koriander
salt och peppar
Hacka salladslöken, chilin och koriandern fint.
Blanda alla ingredienser (utom dumplingsarken) och salta och peppra efter smak.
Dela ut arken och lägg på ungefär 1 msk köttfärsröra på arken (se bild).

Hur man nu nyper ihop dumplingens är jag ingen hejjare på men såhär gör vi iallafall:
Blöta fingret i vatten och stryk på kanten runt halva arket.
Vik över arket och pressa ut luften längs med fyllningen.
Vik och tryck ihop vid fyra ställen.
Det finns speciella ånglådor för dumplings att köpa. Dock har inte vi sådana och brukar därdör ta en vanlig kastrull, modellen större, hälla i vatten på botten, ca 2-3 cm, och sedan använda en sil med platt botten. I vår konstruktion får det plats 6-8 st/ångning, så man kommer inte kunna frossa i sig all mat på en gång ;-)
När du lagt i dumplingsen i silen lägger du på ett lock.
Ånga i 10 min.

Dressing:
1 dl pad thaisås (den vi kör med heter Pantai, röd/gul etikett, Santa Marias var ingen höjdare, just saying)
1/2 kruka koriander
1/2 lime
ev. 1/2 tsk sambal oelek om man vill ha den lite het
Finhacka koriandern. Pressa limen och blanda alla ingredienser.

Vi serverade dumplingens med ett fat japansk soja också att doppa i!
Ni kan ju experimentera med alla möjliga ingredienser och olika sorters dipp. Kommentera gärna vad ni tycker om receptet och vad för sorts dippa ni serverade till!
Lycka till!! ❤️